Terug naar de Romeinen

16-03-2020
Dinsdag 11 februari was het zover...mijn wensdag! We werden opgehaald door Irma en Dido met een busje. Ik vond het spannend en was erg nieuwsgierig naar wat we gingen doen. 
 
Na een lange rit kwamen we aan bij het Castellum. Ik dacht: “wat gaan we doen?”
 
We werden opgewacht door een mevrouw en een meneer. De meneer heette Jan. We gingen eerst gezellig wat drinken. Toen werd ons uitgelegd wat we gingen doen. 
 
We gingen daarna naar de boot. Jan ging hier over vertellen. De boot werd gevonden bij de Oude Rijn en ze vonden hier interessante dingen in. De boot is heel oud. De schipper liet een stuk van de boot verbranden, omdat hij pap aan het maken was. 
 
Jan liet zien dat ze met de pluisjes van de Lisdodde en kleine spijkers de boot waterdicht maakten. 
 
Daarna gingen we naar de Archeo Spot. Hier was een meneer, Paul, speciaal voor mij naartoe gekomen. Hier mochten we in materiaal zoeken wat uit de bodem van de Oude Rijn is gehaald. We hebben hier geholpen met sorteren. Zo waren er stukjes hout, bot, zoetwaterschelpen, maar ook zeeschelpen. Belangrijk voor de archeoloog is: “hoe komen die zeeschelpen daar?” Het was erg leuk om te doen. 
 
Hierna hebben we vlot moeten eten, want Jan wou ons meenemen naar de wachttoren. We hebben een tosti gegeten met wat drinken. 
 
Om bij de toren te komen moesten we over de Limes lopen. Dit is een weg die de grens van het Romeinse Rijk aangeeft. Deze Limes was rood en dit kwam doordat er een oven was voor dakpannen. De misbaksels werden op de weg gegooid. Over deze Limes hebben wel drie keizers gereden!
 
De wachttoren is nagebouwd. Wel op de juiste plek waar vroeger ook de toren heeft gestaan. De wachttoren was cool! Bij de toren mochten Noraly en ik met metaaldetectoren zoeken naar spullen in de grond. Wij vonden hier allebei een oude munt, een spijker, gesp en schroeven van nu. 
 
Toen dit klaar was heeft Jan nog verteld over het badhuis. Hierin hadden ze vroeger vloerverwarming en zelfs in de muur! Dit kwam doordat warme lucht onder de vloer en langs muren ging. 
Ze gingen ook met z’n allen naar de wc...allemaal gaten naast elkaar. Wanneer ze klaar waren veegden ze hun billen af met een stok met een spons eraan. Was je niet hoog in rang, dan was het geen spons maar een stuk stof. Het badhuis staat er nog niet, als er genoeg geld is gaan ze dit nabouwen.
 
Na de rondleiding namen wij afscheid van Jan. Ik kreeg van Jan nog cadeautjes. Een Romeinse munt van zeker 2000 jaar oud. Een zakje met nog meer muntjes. En een stukje van de Limes en een Romeins schrift.
 
Daarna hebben we nog even kort de rest van het museum bekeken. Toen was het tijd om terug te rijden naar Assen. 
 
Hier gingen we nog bij de Mc Donalds eten. Van Irma en Dido kreeg ik hier nog een mooie tas van de Wensstichting Drenthe. Hierin zat snoep en een dik boek over opgraven. 
 
Daarna werden we naar huis gebracht. 
 
De dag was mooier dan verwacht! 
 
Dylan de Lange  

Voor deze dag willen wij de hoofdponsor Friesland college en de volgende sponsoren hartelijk bedanken:
 
 

Fotoalbum
Terug naar het wensen overzicht

Doe mee!